perjantai 21. marraskuuta 2014

Vastauksia lukiolaisten kysymyksiin, osa I

Olemme tehneet opiskelijalähettiläs-Saran kanssa muutaman vierailun Äänekosken lukiolle. Lukion abit jättivät meille lukuisia kysymyksiä yliopisto-opiskelusta, joihin vastaamme nyt blogeissamme. Tässä tulee ensimmäinen osa vastauksista, huomenna seuraa toinen osa.

Onko opiskelu maksullista?
Suomessa opiskelu on ilmaista eli lukukausimaksuja ei ole. Jokaisen lukuvuoden alussa täytyy kuitenkin maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksu, noin 100€, jotta saa opinto-oikeuden. Samalla rahalla saa myös terveydenhuoltopalvelut ja alennuksia esimerkiksi matkustaessa junalla tai bussilla.

Oppimateriaalit, eli muistiinpanovälineet, kansiot, luentolehtiöt ynnä muut sekä kirjat ja luentomonisteet, jotka tahtoo itselleen, täytyy ostaa. Lähes kaikki kirjat löytyvät kuitenkin myös kirjastosta.

Pärjääkö opintotuella? Mihin rahat riittää ja mihin sitä menee?
Opintotuella eläminen on mahdollista mutta vaatii aika suunnitelmallista rahankäyttöä. Suuri osa tuesta menee asumiseen ja syömiseen. Sara on kirjoittanut opiskelijan kokonaisvaltaiseen selviytymisoppaaseen postauksen rahankäytöstä.

Onko opiskelija-asuntojen löytäminen vaikeaa?
Pääsääntöisesti kaikille löytyy asunto Jyväskylästä. Kesällä on kuitenkin enemmän asunnonhakijoita, joten kannattaa olla nopea asunnonhaussa eli lähettää hakemus heti, kun saa tiedon opiskelupaikasta. Kortepohjan ylioppilaskylä ja KOAS tarjoavat edullisia opiskelijakämppiä. Ensimmäinen asunto ei tule olemaan yksiö, ellei hanki sitä yksityiseltä, mikä on tosi paljon kalliimpaa.

Kuinka aikaavievää korkeakouluopiskelu on?
Riippuu todella paljon opiskelijasta, periodista, kursseista ja oikeastaan kaikesta. Omaan etenemistahtiinsa voi itse vaikuttaa ja opinnot suunnitella omien aikataulujen mukaan. Kannattaa kuitenkin pitää huolta, että vuoden aikana kertyy riittävä määrä opintosuorituksia.

Opiskelu on työtä siinä missä muukin työ, joten siihen pitää varata aikaa. Lähtökohta yliopistokoulutuksessa on se, että opinnot tehdään täysipäiväisesti.

Onko töiden teko mahdollista opiskelun ohella?
Työnteko on mahdollista, kukaan ei kysele miksi luento jäi väliin. Kuitenkin on syytä pohtia, kannattaako työnteko opiskelun ohella. Jos työ vie liikaa aikaa opiskelulta, opinnot todennäköisesti hidastuvat ja valmistuminen viivästyy. Vapaa-aika on myös tärkeää, jotta jaksaa. Liian suuret tulot aiheuttavat opintotuen takaisinperinnän.

Minkälainen olisi normaali työ/koulupäiväsi?
Päivät vaihtelevat hurjasti, harvoin on ihan samanlaisia päiviä. Kannattaa blogiemme kautta tutustua tarkemmin, mitä kaikkea opiskeluumme kuuluu.

Onko vapaa-aikaa (tai omaa aikaa) ollenkaan?
Omilla valinnoillaan voi vaikuttaa paljon siihen, kuinka paljon opiskelu vie aikaa. Itse pyrimme suorittamaan opiskelujutut päivän aikana, jotta iltalla jää aikaa muille puuhille. Joskus tästä joutuu joustamaan, ja toisaalta jotkut päivät ovat kevyempiä. Opiskeluaikana vapaa-aikaa on todennäköisesti enemmän kuin myöhemmin työelämässä.

Kumpi vie enemmän aikaa, amk- vai yliopisto-opiskelu?
Riippuu siitä, mitä alaa opiskelee ja kuinka perusteellinen opiskelija itse on. Amkissa on enemmän kontaktiopetusta ja läsnäolopakkoa, mutta itsenäistä opiskelua ei ole välttämättä niin paljoa. On olemassa myös yliopistoaloja, joissa opiskelu on valmiiksi täysin aikataulutettua (esimerkiksi lääkis). Joillakin aloilla taas lähes kaikki tehdään itsenäisesti tenttimällä ja esseillä. Kun löytää oman alansa, ei opiskelu tunnu edes aikaavievältä, koska aiheet ovat niin kiinnostavia.

Mistä tietää kumman valitsee, amk vai yliopisto?
Ennen koulutuspaikan hakemista kannattaa pohtia näitä kysymyksiä: Mitä haluaa opiskella? Haluaako opiskella suoraan ammattiin vai jonkun alan asiantuntijaksi? Pystyykö opiskelemaan itsenäisesti vai kokeeko olonsa mukavammaksi, kun suurin osa opinnoista on suunniteltu etukäteen? Haluaako tehdä enemmän käytännöllistä vai teoreettista työtä?

Myös koulutusohjelmiin ja työllistymismahdollisuuksiin tutustuminen selkeyttää käsitystä siitä, mikä ala voisi olla itselle sopivin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti